Du er her: Science Museerne Steno Museet Oplevelser på museet Fuldmåneaften i planetariet

Fuldmåneaften i planetariet

Fuldmåneaften i Planetariet
Foto: Jesper Grønne, www.hvadihimlen.dk

Tag din kæreste, din nabo eller dine store børn med til Fuldmåneaften i planetariet. 

Programmet skifter fra gang til gang. Somme tider er der fortælling under stjernerne, andre gange kan I høre om astronomi og rumforskning eller sagn og myter om stjernebillederne.  Billetter koster 60 kroner og kan købes i vores webshop. Klik på links til det aktuelle arrangement herunder. Museets udstillinger er åbne fra 19.30 til 22

Sted Steno Museet, C.F. Møllers Allé 2, 8000 Aarhus C

Ret til ændringer forbeholdes. Kom i god tid. Dørene lukkes, og der er ikke adgang til arrangementerne efter starttidspunktet.

Hvis der ikke er udsolgt før forestillingen, er der et begrænset antal billetter til salg i døren. Der er plads til 57 deltagere.

Købte billetter refunderes ikke.

Se indslag på TV2 OJ om Fuldmåneaften i Planetariet og blodmåne på Ole Rømer Observatoriet den 28. september 2015

Fuldmåneaften om formørkelser 

Formørkelser er et fantastisk fænomen på himlen. Det er her, at vi virkelig kan fornemme, hvordan himmellegemerne bevæger sig i forhold til hinanden. Den kommende Fuldmåneaften handler om formørkelser, nemlig aftenens delvise måneformørkelse i Danmark og den totale solformørkelsen 21. august, som man dog må rejse til USA for at opleve.

Gennem tiderne har videnskabsmænd nøje kunne beregne, hvornår solformørkelser ville ske, og i mange kulturer har de været kendt og brugt som varsler. Man kan forstille sig, hvilket frygtindgydende syn det har været for intetanende mennesker at opleve, at Solen pludselig forsvinder ved højlys dag, eller Månen lyser rødt en sen nattetime.

Til Fuldmåneaften mandag 7. august fortæller planetarieinspektør Aase Roland Jacobsen om Solen, Månen og Jordens position ved formørkelser.  Solen, Månen og Jorden står på en ret linje ved en solformørkelse, og Jorden bevæger sig ind i Månens skygge. Fra Jorden vil det se ud som om, noget har taget en bid af Solen. Står man på det sted, hvor solformørkelsen er total, vil Solens skive på himlen blive helt dækket af månens mørke skive. Man vil opleve, at det bliver mørkt, stjernerne vil blive synlige, og Solens fantastiske korona vil kunne opleves. Dette fænomen varer kun et øjeblik, for så vil Solens lysende skive titte frem bag Månens mørke skive, og det vil blive dag igen!

Denne Fuldmåneaften kan man også blive klogere på, hvornår og hvor man skal rejse hen for at opleve disse fantastiske naturfænomener, og hvornår det næste gang kan opleves i Danmark. Aftenen slutter stemning under stjernerne med uddrag af Pink Floyd ”Dark side of the Moon”. Efter forestillingen i planetariet kan man købe sig et glas vin eller vand og gå på opdagelse i museets udstillinger, som vil være åbne til kl. 22. Måske er vi endda heldige at få et glimt af aftenens delvise måneformørkelse fra museumshaven.

Mandag 7. august kl. 20

Fuldmåneaften om "Efterårets stjernehimmel"

Denne gang er det efterårets stjernehimmel, hvor særligt Andromeda er i fokus. Stjernehimlen forandrer sig i løbet af året, nogle stjernebilleder forsvinder bag horisonten, og andre dukker op. I Planetariet kan du høre om efterårets stjernehimmel med myter og moderne astronomi. Den skønne prinsesse Andromeda, helten Perseus og det frygtelige havuhyre Cetus er nogle af efterårets stjernebilledfigurer, men den moderne astronomi handler om galakser, dobbeltstjerner og andre spændende ting på efterårshimlen. 

Onsdag 6. september kl. 20

Viden og Visuals: "Liv i rummet - liv på Mars"

Spørgsmålet om liv andre steder end på jorden har altid været et af de primære motiver for udforskningen af rummet. Men hvad er liv egentlig, og hvordan søger man efter det? Med udgangspunkt i en diskussion om, hvordan man definerer liv og mulige tegn på liv, kommer vi omkring forskellige metoder, der har været brugt til at søge efter liv i rummet, med særlig fokus på udforskningen af vores naboplanet Mars. De seneste års missioner i vores eget solsystem, såvel som den eksplosive vækst i antallet af opdagede exoplaneter, har desuden været med til at sætte fokus på spørgsmålet om beboelighed og dermed grænserne for liv. 

Mulighed for spisning i Matematisk Kantine inden. Pris for fuldmånebuffet er 85,00 kr., og der betales ved indgangen til kantinen.

 Torsdag 5. oktober kl. 20

 ”Vinterhimlen”

Orion er vinterhimlens mest markante stjernebillede, og her kan vi se både den flotte hestehovedtåge og Oriontågen. Med det blotte øje vil Oriontågen se ud som en tåget hvid tot vat, men et stort teleskop kan fange et glimt af disse smukke tåger, hvor nye stjerner dannes. Mange myter knytter sig til stjernebilledet Orion: vikingerne så guden Frej her, og grækerne så en stor jæger med hunde og skjold, på jagt efter en tyr. Vi ser også på, hvilke planeter der er synlige for tiden.  

Lørdag 4. november kl. 20: "Vinterhimlen"

Søndag 3. december kl. 20: "Geminiderne og de andre stjerneskudssværme"

Download billeder til pressebrug

  • Fuldmåneaften i Planetariet
  • Fuldmåneaften i Planetariet
  • Fuldmåneaften i Planetariet
  • Fuldmåneaften i Planetariet
  • Fuldmåneaften i Planetariet
  • Fuldmåneaften i Planetariet
Henvendelse om denne sides indhold: 
Revideret 21.07.2017