Read this newsletter in English

Læs nyhedsbrevet på nettet
Aarhus Universitet

26. juni 2014

ST Medarbejdernyt

Read in English

En festlig start på sommeren

Fredag d. 20. juni var medarbejdere på Science and Technology samlet til sommerfest på Centralværkstedet i Aarhus. Til festen blev de seks nyindstiftede ST Awards uddelt. Prismodtagerne er:

ST Science Award 2014: Postdoc Thomas Birkballe Hansen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik samt iNANO.
ST Industrial Collaboration Award 2014: Professor Peter Gorm Larsen, Institut for Ingeniørvidenskab og centerchef Erik Kristiansen, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet
ST Talent Award 2014: Ph.d. Jeremy David Silver, Institut for Miljøvidenskab.
ST Public Sector Consultancy Award 2014: Uffe Jørgensen, Institut for Agroøkologi.
ST TAP Award 2014:  Sekretariatsleder Annemette Hammer, Institut for Datalogi.
ST Education Award 2014: Professor Hans Kjeldsen, Institut for Fysik og Astronomi.

Ny institutleder på Institut for Datalogi

Professor Lars Birkedal er ansat som institutleder på Institut for Datalogi fra 1. juli 2014.

Lars Birkedal har siden januar 2013 været ansat som professor ved instituttet, hvor han er leder af en ny forskningsgruppe inden for logik og semantik, som bl.a. forsker i at lave matematiske modeller for programmeringssprog, så man kan bevise programmers korrekthed.

Læs mere om den nye institutleder

Institutledere fortsætter på BIOS og FOOD

Hans Brix og Peter Henriksen har fungeret som konstituerede institutledere på Institut for Bioscience siden maj 2013 og fortsætter begge tre år mere.

Michelle H. Williams har 2011 stået i spidsen for Institut for Fødevarer og er nu ansat i stillingen for en femårig periode.

Læs To botanikere skal skabe opblomstring på Institut for Bioscience

Læs Michelle Williams fortsætter som institutleder på Institut for Fødevarer

Center for Videnskabsstudier flytter til Matematik

Center for Videnskabsstudier (CSS) flytter efter eget ønske fra Institut for Fysik og Astronomi til Institut for Matematik pr. 1. juli 2014.

Ønsket om flytningen har baggrund i, at centrets aktiviteter og levevis i højere grad minder om forholdene på Matematik end på Fysik .

Læs mere om flytningen

AU med i Engineer the future

En række danske virksomheder, brancheorganisationer og uddannelsesinstitutioner - herunder Aarhus Universitet - går nu sammen om den hidtil største danske satsning på at få flere unge til at vælge ingeniør- eller naturvidenskabelige uddannelser.

Læs mere om Engineer the future

Opslag om støtte til tværgående netværk

Forskere på AU kan nu søge midler til tværgående forskningsnetværk. Netværkene skal fungere som platforme for tværfaglige projekter, aktiviteter og ansøgninger om finansiering, og have potentiale til med tiden at udvikle sig til interdisciplinære forskningscentre.

Ansøgningsfristen for AU Interdisciplinary Network er 29. august.

Læs mere om opslaget og hent ansøgningsskema

Kender du nogen, der skal i erhvervspraktik?

Hvis du kender en ung "naturvidenskabsspire", har vi et godt tilbud. I uge 44 tilbyder Science and Technology nemlig fire dages erhvervspraktik for elever i folkeskolernes 9. og 10. klasser. De vil i løbet af praktikugen blive præsenteret for oplæg, teoretiske og praktiske øvelser inden for tre fagområder på ST og derigennem møde undervisere, studerende og studievejledere.

Tilmelding til erhvervspraktikken foregår gennem elevens UU-vejleder på skolen, og der er ansøgningsfrist den 1. september 2014.

Læs mere om erhvervspraktikken og, hvordan man søger ind

AU-studerende europamestre i scienceshow

AUs Kemi- og Fysikshow er, sammen med studerende fra DTU, nykårede europamestre i scienceshow. De vandt det uofficelle europamesterskab, der blev afholdt i forbindelse med Science in The City.

Læs mere om sejren

Nyt om navne

e

Farvel til Kurt Jensen som institutleder

Kurt Jensen har været institutleder for Institut for Datalogi, nærmest fra før det blev oprettet i 1998. I de efterfølgende 15 år har han haft en helt central rolle at spille i at få et bredt og forskelligartet forskningsfelt i rivende udvikling til at tale sammen, og skabe Danmarks stærkeste it-institut. Nu træder han tilbage som institutleder på Institut for Datalogi.

Læs portrættet af Kurt Jensen: "Større. Mere. Bedre"

Fire forskere fra Science and Technology belønnes med Sapere Aude

Professor Philip Hofmann, Institut for Fysik og Astronomi og Professor Ove Christiansen, Institut for Kemi, har hver fået en Topforsker-bevilling på 12 mio. kr.

Adjunkt Andreas Basse-O'Connor, Institut for Matematik, og postdoc Bjørn Panyella Pedersen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, har hver fået en Forskningsleder-bevilling på 7 mio. kr.

Læs mere om årets Sapere Aude-bevillinger

Læs om de de andre bevillinger fra Det Frie Forskningsråd

Professor modtager matematikpris på 3 mio. amerikanske dollars

Professor Maxim Kontsevich, der er tilknyttet Center for Kvantegeometri af Modulirum (QGM), har d. 24. juni 2014 modtaget den nyetablerede pris ” The Breakthrough Prize in Mathematics” for sine talrige bidrag i kategorien ren matematik bl.a. inden for algebraisk geometri og deformationsteori.

Læs mere om prisen til Maxim Kontsevich

Nyslået ridder fra Institut for Bioscience

Hans Meltofte, seniorrådgiver ved Institut for Bioscience, er udnævnt til Ridder af Dannebrog. Ridderkorset modtager han for sit store arbejde for naturen og særligt for værket Arctic Biodiversity Assessment, der udkom sidste år.

Læs mere om den fornemme æresbevisning

Læs også

Arrangementer

Faglige nyheder

Om nyhedsbrevet

ST Medarbejdernyt sendes obligatorisk til alle ansatte og ph.d.-studerende ved ST på en mailliste, som opdateres ca. fire gange om året.

Hvis du ikke er på maillisten, men ønsker at modtage nyhedsbrevet, kan du selv tilmelde dig her. Samme sted kan du også tilmelde dig den engelske udgave af nyhedsbrevet - og tip gerne dine internationale kolleger om det.

Hvis det er en fejl, at du er tilmeldt nyhedsbrevet, kan du framelde dig via linket i bunden af denne mail.

Andre nyhedsbreve
Måske er der andre nyhedsbreve du er interesseret i at abonnere på? Se oversigt over nyhedsbreve på Science and Technology og på det øvrige AU.

Med venlig hilsen

Ansvarlig: kommunikationschef Elin Møller, AU Kommunikation, Science and Technology

Oversættelse til engelsk: Robert Hay, Janne Hansen, Margit Schacht, Lisbeth Heilesen og Anne Mette Poulsen

Send os meget gerne materiale, kommentarer, information om arrangementer og forslag til nyheder på mailadressen scitech.kommunikation@au.dk

 

Klik her for at afmelde dig nyhedsbrevet